Bir Usta Bin Usta projesinin Ankara kursu sürüyor…
[8.06.2012] Anadolu Sigorta'nın sosyal sorumluluk projesi “Bir Usta Bin Usta” kapsamında şubat ayında başlayan “Sedef Kakma” kursu Ankara'da çalışmalarına devam ediyor.
20 kursiyerin eğitim gördüğü kursta Sedef Kakma sanatının tüm teknik detayları kursiyerlere aktarılıyor. Ahşap oyma ile el pratiği yaptırılan kursiyerler, sedef yapımının öğretileceği 5 ayın sonunda, kutu, anahtarlık gibi çeşitli ürünleri üretebiliyor olacaklar.
Sedef Kakma ustası Erol Kadıoğlu tarafından verilen eğitimler, Ankara Kulübü Derneği'nin tarihi binasında açılan atölyede gerçekleşiyor. Usta öğretici Erol Kadıoğlu kursiyerlerin sedef yapımı konusuna çok ilgili olduğunu, birçoğunun el pratiği olmasından dolayı çok hızlı ilerleyeceklerini belirtiyor. Eğitim başlamasına rağmen kursa ilgi halen devam ediyor.
Kursu başarıyla tamamlayan kursiyerler, Kültür Bakanlığı’ndan sertifika alırken, isteyenler Türkiye İş Bankası’nın projeye özel olarak hazırladığı mikro krediye de başvurabilecek.
Ankara: Sedef KakmacIlIk
Nesilden nesile büyük ustalıkla aktarılan sedefkârlık sanatı eski çağlardan beri mimari ve süslemecilik alanlarında kullanılmıştır. Özellikle 16. ve 17. yüzyıllarda sedefkârlık dönemin en popüler mesleği haline gelmiştir. 18. yüzyılda başlayan Batılılaşma hareketi ile zamanla önemini yitirmiştir.
Sedef Kakma, yüzyıllardır mimari ve süsleme sanatının bir parçası olarak uygulanmaktadır. Genellikle ceviz, meşe, abanoz gibi ağaçlardan yapılan çeşitli süs eşyalarının zeminine çizilen desenler dikkatlice oyulduktan sonra, istiridye kabuğundan yapılan ve aynı formda kesilmiş sedef, sıcak tutkal ile oyulan yerlere yapıştırılır. Pirinç telle sedefin etrafı süslenir. Önce kaba tesviyesi sonra da ince tesviyesi yapılarak cilalanır. Böylece sedef kakma işlemi sonlandırılmış olur.
BİR USTA BİN USTA HAKKINDA
Proje, 2010 yılında 85. yılını kutlayan Anadolu Sigorta’nın, “Kaybetmek yok” sloganıyla özetlediği hizmet anlayışının, sadece iş ortaklarını ya da sigortalılarını değil, Anadolu Sigorta’yı bugünlere taşıyan tüm Türkiye’yi kapsaması gerektiği bilinciyle ortaya çıktı. Proje kapsamında her yıl Kültür Bakanlığı’nın önerdiği iller arasından 5 il ve meslek seçilmekte ve her meslek için 15 ile 20 arasında kursiyer eğitilmekte. Proje ile 10 yıl boyunca 50 meslek ve toplam 1.000 usta adayının desteklenmesi hedeflenmekte. Bu sayede, bir ustanın elinde can bulan meslekler projenin gerçekleşmesiyle yeni ustaların ellerine aktarılmış olacak. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün teknik danışmanlığında sürdürülen projede 2012 senesi içerisinde Ankara’da Sedef Kakma, Kars'ta Kilim ve Heybe Dokuma, Muğla’da Cam Üfleme, Nevşehir’de Çömlek Yapımı ve Tokat’ta Yazma Baskı kursları için “Kaybetmek Yok” denilecek.